Categorie

Welke soorten aquarium decoratie zijn er?

Om jouw aquarium te decoreren heb je keuze uit verschillende objecten. Je kunt hierbij denken aan achterwanden, schepen, huisjes, schedels, rotsen, grotten of kienhout. Vaak is dit in allerlei soorten en maten te vinden. Let er vooral op dat de afmetingen bij jouw aquarium passen.  

Wat je veel ziet in aquariums zijn stenen. Dit geeft een natuurlijk effect. Let er wel op dat stenen kalk kunnen loslaten in het water. Dit kan grote invloed hebben op de waterwaardes. Gevonden stenen plaatsen is mogelijk, maar alleen als je deze goed afborstelt met kokend water zodat er geen vuil en bacteriën meekomen.  

Ook hout is een veelgebruikt decoratiestuk. Dit geeft net zoals stenen een natuurlijke look. Vaak zien we hout in combinatie met mos of andere planten, omdat dit een goede plek is om ze te laten groeien. Kienhout is een veelgebruikte houtsoort doordat deze houtsoort al langere tijd onder water heeft gelegen zonder zuurstof.  

Planten in het aquarium brengen twee voordelen met zich mee. Ze geven het aquarium wat kleur en zorgen er met hun aanwezigheid voor dat er een goede stofwisseling en zuurstofgehalte ontstaat. Kleine vissen zullen de planten ook vaak gebruiken als hun verstop- of verschuilplek.  

Waarop letten bij aanschaf van aquarium decoratie?  

Bij het plaatsen van aquarium decoratie zijn er aantal dingen waarop je moet letten. Laten we beginnen met de bodem van het aquarium. Deze moet namelijk minsten 5 cm hoog zijn. Mogelijkheden hiervoor zijn grind, akadama, zand of aquasoil. Kom je er niet uit welke bodem geschikt is voor jouw vissen? Kijk dan naar de natuurlijke leefomgeving van je vissen en baseer daar de bodem op.  

Als we kijken naar de decoraties voor in het aquarium zijn er een aantal dingen waarop gelet moet worden. Ten eerste is het belangrijk dat de decoratiestukken geen scherpe randen hebben. Deze kunnen de vissen namelijk verwonden.  

Kijken we naar het verschonen van het aquarium, dan is het belangrijk dat de decoraties niet te moeilijk schoon te houden zijn. Neem geen decoraties die hiervoor niet bedoeld zijn of niet behandeld zijn. Hiermee voorkom je dat het aquarium vaker verschoond moet worden. Plaats nieuwe aquarium decoraties geleidelijk, want als je dit niet doet kan het stress veroorzaken bij je vissen. Vissen moeten voldoende ruimte hebben om te zwemmen. Houd dus balans en zorg ervoor dat je niet te veel decoratie plaatst.  

Plaatsing van aquarium decoratie 

Bedenk vooraf al wat voor thema je wilt creëren in het aquarium en welke spullen je daarvoor nodig denkt te hebben. Zet de grote planten achter in het aquarium. Zo zorg je dat je overzicht behoudt over het aquarium. Plaats de kleine planten ervoor. Zo creëer je diepte. Aquariums worden al snel kleiner door gebruik van decoraties. Creëer daarom met verlichting diepte en contrast waardoor je het optisch groter laat lijken. Het stapelen van stenen kan helpen om wat hoogteverschillen te creëren. Met deze tips kun jij een heel mooi aquarium creëren voor de vissen en jezelf!