Soorten kattenbakken

Er zijn nogal wat soorten kattenbakken te koop, dus laten we de mogelijkheden eens op een rij zetten.

Open kattenbak

Het voordeel van een open kattenbak is dat je kat er makkelijker gebruik van kan maken en dat je snel ziet of hij nog schoon is. Houd er wel rekening mee dat je sneller last zult hebben van stank en dat de vulling overal komt te liggen als je kat iets te enthousiast graaft.

Gesloten kattenbak

Een gesloten kattenbak is door het deurtje in het begin misschien wat lastiger voor je kat, maar als hij er eenmaal aan gewend is heeft het veel voordelen. Je kunt je kat de eerste tijd bijvoorbeeld helpen door het deurtje open te houden of er tijdelijk uit te halen. Met een gesloten bak heb je minder snel last van vieze geurtjes en blijft de kattenbakvulling daar waar hij hoort. Zorg er wel voor dat de bak groot genoeg is voor je kat, want hij moet genoeg ruimte hebben om te kunnen graven en zich om te draaien.

Zelfreinigende kattenbak

Heb je er een hekel aan om de kattenbak schoon te maken? Kies dan voor een zelfreinigende kattenbak. Deze bak filtert zelf de ontlasting uit de kattenbakvulling, die vervolgens in een bak terechtkomt. Het enige dat je nog hoeft te doen is die bak af en toe te legen.

Kattenbak schoonhouden

Je kat heeft graag een schone plek om zijn behoefte te doen, dus zorg ervoor dat de kattenbak schoon blijft. Schep elke dag even de ontlasting uit de bak en voeg wanneer nodig wat kattenbakvulling toe, zodat je kat wel goed kan blijven graven. Maak de bak daarnaast eens in de twee of drie weken grondig schoon door de hele vulling te verversen en ook de bak zelf schoon te maken. Dit kun je het doen met heet water en afwasmiddel of een speciaal schoonmaakmiddel voor kattenbakken. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen schadelijke zijn voor de gezondheid van je kat. Doe voor je de bak weer vult een kattenbakzak in de bak, zodat je de volgende keer alleen de zak eruit hoeft te halen. Zo is je kattenbak in een mum van tijd weer schoon.