Waarom geen koemelk maar kattenmelk?

Als ze het zo lekker vinden, waarom kunnen we katten dan niet gewoon de melk geven die wij ook drinken? Dit is echt niet verstandig, omdat het ze spijsverteringsproblemen en diarree kan opleveren. De lactose die in koemelk zit kunnen ze namelijk niet verteren. Maar hoe zit het dan als ze als kitten wel gewoon melk kunnen drinken? Kittens maken lactase aan, het enzym dat de lactose van de melk scheidt. Hierdoor kunnen ze de moedermelk goed verdragen. Als de kittens langzamerhand de overstap maken naar brokken en/of natvoer wordt de aanmaak van lactase steeds lager. Daardoor is het steeds lastiger om melk te verdragen.

Kattenmelk biedt de oplossing. Dit bevat slechts een minimale hoeveelheid lactose. Houd er wel rekening mee dat kattenmelk niet tot de dagelijkse voeding behoort. De voedingsstoffen die ze nodig hebben halen ze daar al uit. Kattenmelk kun je zeker af en toe geven, maar zie het meer als een traktatie voor je spinnende vriend. Het is namelijk erg calorierijk en bevat niet alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Maar geef je het af en toe als een extraatje, dan zal hij je erg dankbaar zijn.

Melkvervanging voor kittens

Helaas kunnen niet alle kittens rekenen op moedermelk. Soms is een nest te groot, heeft de moeder niet genoeg melk of is een kitten bij zijn moeder weggehaald. Als dat gebeurt is er vervangende moedermelk nodig. Die vervanging vind je bij ons in de vorm van een poeder waar je water aan toe kunt voegen om er melk van te maken. Deze kattenmelk heeft soortgelijke eigenschappen als de moedermelk en bevat voedingsstoffen zoals calcium, vezels en eiwitten. Zo krijgt je kitten alles binnen wat hij nodig heeft en groeit hij op tot een gezonde kat.