Wat is gerbilvoer?

Zoals wel meer knaagdieren, hebben gerbils behoefte aan vezelrijk voedsel. Maar, let op! Het is belangrijk om jouw gerbil specifiek samengesteld gerbilvoer te geven. De eetbehoeftes van verschillende knaagdieren verschillen dusdanig van elkaar, dat het gevaarlijk kan zijn om jouw gerbil het voer van bijvoorbeeld een chinchilla te geven. Wij bieden deze ‘basisvoeding’ hierboven aan. Dit gerbilvoer bestaat uit een mix van granen, noten, zaden en gedroogd fruit.

In gerbilvoer zit natuurlijk nog niet het benodigde vocht verwerkt. Jouw gerbil moet continue toegang hebben tot vers en schoon drinkwater. Controleer zijn drinkflesje dus regelmatig!

Naast de basisvoeding en het drinken, bestaat het dieet van een gerbil uit nog een aantal dingen.

  1. Hooi is belangrijk gerbilvoer, want het is essentieel voor een gezonde spijsvertering en helpt jouw gerbil bij het afslijten van hun tanden. Zorg er dus voor dat er altijd vers hooi aanwezig is.
  2. Groente en fruit. Als aanvulling op hun dieet, kun je jouw gerbil af en toe een stukje groente of een stukje fruit geven. Denk daarbij aan wortelen, broccoli of besjes.
  3. Snacks. Ook gerbils mogen zo nu en dan verwend worden. Waar jij wel eens een patatje haalt bij de snackbar, kun je jouw gerbil ongezouten zonnebloempitten of gedroogde meelwormen voeren.

Gerbilvoer als bodembedekking

Gerbils zijn van nature echte gravers. Des te belangrijker is de bodembedekking van het verblijf van een gerbil. Zorg ervoor dat deze minimaal 10 centimeter diep is, zodat hun graafgedrag tot uiting kan komen.

Omdat gerbils vaak aan de bodembedekking knabbelen, is de materiaalkeuze essentieel. Kies bijvoorbeeld voor stofvrij hooi, zodat je gerbilvoer direct als bodembedekking inzet: twee vliegen in één klap! Papier of zaagsel op basis van cellulose kunnen ook goede keuzes zijn. Vermijd in ieder geval ceder- of dennenhoutsnippers. Gerbils zien dit als gerbilvoer, maar ze bevatten giftige oliën.

Niet te vergeten…

Waarschijnlijk spreekt het voor zich, maar we vinden het toch goed om te vermelden: het belangrijkste aan gerbilvoer is – net als bij mensen – de variatie. Gerbils zijn slim genoeg om selectief te eten (en kiezen zodoende wat zij het lekkerst vinden), dus houd daarom nauwlettend in de gaten dat jouw gerbils gevarieerd eten.