Soorten bodembedekking knaagdieren

Een knaagdier kan niet alleen kieskeurig zijn op hun voer maar ook op de bodembedekking. Hoe zachter de bodem, hoe hoger het comfort. Maar heb je een knaagdier met lange haren? Dan zijn bijvoorbeeld korrels beter geschikt. We zetten verschillende soorten bodembedekking knaagdieren voor je op een rijtje:

  • Hooi: naast dat hooi wordt gebruikt als ruwvoer kan het ook gebruikt worden als bodembedekking. Er dient daarnaast wel altijd hooi aanwezig te zijn om te eten, bewaar dit in een hooiruif of -bal zodat het altijd vers en schoon is.
  • Houtvezel: houtvezel, ook wel zaagsel of houtkrullen, zijn een veel gekozen bodembedekking voor knaagdieren. Houtvezels absorberen vocht en geurtjes goed en het is daarnaast een goedkope bodembedekking. Een nadeel van houtvezels is dat het erg stoffig kan zijn.
  • Hennepvezel: hennepvezel absorbeert net zoals houtvezel uitstekend vervelende luchtjes en vocht. Het verschil is dat hennepvezel stofvrij is en daardoor geschikt is voor mensen en dieren met een stofallergie.
  • Maïsstrooisel: maïs blijft minder in de vacht van je knaagdier zitten en stuift niet. De geur van maïsstrooisel is voor veel knaagdieren een natuurlijke en herkenbare geur.
  • Stro: stro als bodembedekking voor knaagdieren is minder stoffig dan hooi. Daarentegen neemt het wel minder goed vocht op dan bijvoorbeeld houtvezels.
  • Beukensnipper: een zwaardere en hardere vorm van bodembedekking zijn hout- en beukensnippers. Deze zijn vooral geschikt voor knaagdieren die niet veel op de bodem van de kooi komen. Geef naast beukensnippers je knaagdier ook altijd een zacht nestmateriaal.

Verzorging bodembedekking knaagdieren

Het is belangrijk om elke dag even de kooi of het hok van je knaagdier te controleren. Je kunt dan, wanneer het nodig is, de vieze plekken uit de kooi verwijderen en de rest laten liggen. Het is voldoende om het vervangen van de hele kooi 1 keer per week te doen. Begint het hok of de kooi eerder te ruiken dan is dat ook teken dat het verschoont moet worden. Dit is afhankelijk van het soort bodembedekking, de grootte van de kooi, het type knaagdier en de hoeveelheid knaagdieren.

Bewaar de bodembedekking voor knaagdieren altijd op een droge plek.