Weetjes

  • Slaappatronen: de meeste knaagdieren zijn schemer- of nachtdieren. Dit betekent dat ze vooral actief zijn tijdens de schemering, de nacht en de vroege ochtend. Overdag zoeken ze een comfortabele plek om te slapen.
  • Warmtebehoud: veel knaagdieren, zoals hamsters, verzamelen zachte materialen zoals hooi, papier of stof om een knus nest te bouwen. Hiermee houden ze zichzelf warm en creëren ze een veilige plek.
  • Diepe slapers: sommige knaagdieren, zoals de hamster, kunnen zo diep slapen dat ze bijna in een soort tijdelijke winterslaap lijken te verkeren. Ze kunnen zelfs koud aanvoelen en nauwelijks ademen. Voor zo’n lange slaap is een goed knaagdieren slaapplek dus wel van toepassing.
  • Gemeenschappelijk slapen: sommige knaagdieren, zoals ratten, slapen graag dicht bij elkaar, opgestapeld in groepjes. Dit doen ze zowel voor warmte als voor sociale binding.
  • Veiligheid eerst: knaagdieren hebben een sterk overlevingsinstinct. Veel soorten geven er de voorkeur aan om te slapen op plekken die goed verborgen en beschermd zijn tegen roofdieren.

Overdekte knaagdieren slaapplek

Een knaagdieren slaapplek creëren in een kooi is misschien complex, maar bij de Grootste Dierenwinkel is dit geen probleem. De meeste overdekte slaaplekken die je ziet bij knaagdieren zijn vaak een soort miniatuurhuisjes. Dit ziet er op het eerste oog natuurlijk al heel leuk uit, maar wist je ook dat knaagdieren een overdekt huisje gewoon heel fijn vinden? In de natuur zijn knaagdieren enorm kwetsbaar, al helemaal voor roofvogels die van bovenaf komen. Daarom vindt een knaagdier het fijn als hij beschut zit met een huisje. Je kunt dit huisje nog comfortabeler maken voor je huisdier door er genoeg hooi in te stoppen; je knaagdier maakt hier zelf uiteindelijk een nestje van.

 

Meer dan alleen knaagdierslaapplekken

De Grootste Dierenwinkel heeft alles wat jouw knaagdier nodig heeft, van slaapplekken voor knaagdieren tot bodembedekking en drinkflessen.