Aquarium inrichten voor de beginnende aquariumliefhebber
Beginnende aquariumliefhebbers zijn vaak op zoek naar stapsgewijze instructies en basisinformatie om succesvol te starten met hun eerste of nieuwe aquarium. Daar helpt Grootstedierenwinkel.nl jou graag bij! Veel mensen denken namelijk dat een aquarium inrichten zo gedaan is en geen voorbereiding vereist, maar dat valt dan vaak toch tegen. De inrichting aquarium is namelijk niet alleen van belang voor het welzijn en de gezondheid van je visjes, maar ook voor het algemene ecosysteem binnen het aquarium. Daarom geven wij je 5 basistips waarmee je sowieso een fijn thuis voor jouw vissen creëert!
Stap 1: Kies de juiste tankgrootte
Een van de belangrijkste dingen bij een aquarium inrichten is het kiezen van de juiste tankgrootte. Vissen hebben namelijk voldoende ruimte nodig om te zwemmen, te bewegen en hun natuurlijke gedrag te vertonen. Daarmee houd je je vissen gelukkig en verleng je hun levensduur! In een te kleine tank kunnen vissen zich opgesloten voelen en gestrest raken, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarnaast is er in een grotere tank meer ruimte voor bacteriën die afvalstoffen afbreken en een gezonde waterkwaliteit handhaven. Dat maakt van de tank een stabielere omgeving met een gezond ecosysteem.
Bij twijfel kun je altijd beter voor een (te) groot aquarium kiezen dan voor een te kleine. Stel dat je in de toekomst je vissen nieuwe vriendjes wilt geven, dan wil je wel dat daar ruimte voor is en dat je geen heel nieuw aquarium moet kopen. Een aquarium kan namelijk best prijzig zijn. Dan kun je beter een aankoop doen op de groei!
Ik wil verschillende vissoorten bij elkaar zetten, kan dat?
Dat kan zeker! Als je verschillende soorten vissen bij elkaar wilt laten zwemmen in één tank, is het wel belangrijk dat je aquarium groot genoeg is. De verschillende vissen moeten namelijk genoeg ruimte hebben om aparte territoria en schuilplekken te creëren. Een aquarium inrichten wordt dan ook des te belangrijker. Zorg voor genoeg leuke hoekjes, rotsen en andere plaatsen waar ze zich kunnen schuilhouden en terugtrekken. Anders ontstaat het risico dat er conflicten ontstaan tussen de vissoorten. Bij stap 2 vertellen we je nog veel meer over het bij elkaar zetten van verschillende vissoorten.
Bij Grootstedierenwinkel.nl hebben we aquaria van alle soorten en maten. Bekijk nu al onze aquaria voor de tank die bij jouw vissen past!
Stap 2: Selecteer de geschikte vissen
Een aquarium inrichten wordt moeilijk zonder de bewoners van dat aquarium. Tijd om je vissen uit te kiezen! Het selecteren van de juiste vissen zorgt voor een evenwichtige en harmonieuze leefomgeving. Daarom is het belangrijk om vissen te kiezen die qua gedrag en temperament goed bij elkaar passen. Zet dus geen agressieve vissen bij vissen die juist vreedzaam en sociaal zijn. Daarnaast is het vooral voor jezelf prettig om vissoorten te kiezen die ongeveer dezelfde voedingsbehoeften hebben. Zo hebben alle vissen toegang tot het juiste dieet en hoef je zelf niet verschillende vissen apart eten te geven.
Natuurlijk begrijpen we dat het leuk is om een bont gezelschap en veel verschillende kleuren in je tank te hebben. Dat maakt een inrichting aquarium alleen maar leuker! Let wel op bovenstaande punten om de vrede in je aquarium te bewaren. Gelukkig zijn er genoeg vissen met diverse kleuren, vorm en gedragspatronen die én bijdragen aan een visueel aantrekkelijk aquarium én samen een gezond en evenwichtig ecosysteem in stand kunnen houden.
Mijn vissen gaan toch niet zo goed met elkaar samen als ik dacht, wat nu?
Heb je eerst nieuwe vissen uitgezocht en ga je nu een aquarium inrichten? Dat hoeft geen probleem te zijn. Veel vissoorten kunnen prima samenleven, maar kijk wel even of alle soorten herbivoor of juist carnivoor zijn. Anders is je tank al snel veel leger dan toen je hem voor het eerst aanschafte! Gaan je verschillende vissen alsnog niet zo goed samen als je misschien had gehoopt? Probeer dan eerst eens een grotere tank uit. Het kan zijn dat je vissen niet genoeg ruimte hebben en gaan concurreren om het territorium. Je kunt ook nog proberen meer schuilplekken toe te voegen of je vissen wat meer/vaker te eten te geven. Zo kan er minder ruzie ontstaan.
Werken alle voorzorgsmaatregelen echt niet? Dan is het wellicht toch een goed idee om de vissoorten van elkaar te scheiden en voor de vissen die wel samen kunnen leven, een nieuwe leefomgeving te creëren.
Stap 3: Installeer de nodige apparatuur
Tijdens een aquarium inrichten mag de juiste apparatuur natuurlijk niet ontbreken. Door de juiste apparatuur aan te schaffen verminder je niet alleen het onderhoud aan je aquarium, maar zorg je ook voor een fijne leefomgeving voor je vissen. Onderstaande apparatuur heb je in ieder geval nodig voor de inrichting aquarium:
- Waterfilter: een goed werkend filtersysteem verwijdert afvalstoffen, overtollig voedsel en andere verontreinigingen uit het water. Hiermee houd je de waterkwaliteit op peil en creëer je een gezonde omgeving voor vissen en planten.
- Aquariumverwarmer: zeker als er tropische vissen in je aquarium zwemmen, is een verwarming belangrijk. Ze hebben namelijk een specifieke temperatuur nodig om goed te gedijen. Met een aquariumverwarmer zorg je voor een constante, geschikte temperatuur voor jouw vissoorten.
- Verlichting: om de groei van planten en het welzijn van je vissen te bevorderen, heb je aquariumverlichting nodig. Licht beïnvloedt het biologische ritme van vissen en planten in positieve zin!
- (Lucht)pompen: een goede watercirculatie en zuurstofvoorziening is essentieel voor de ademhaling van vissen en planten. (Lucht)pompen helpen bij het verdelen van de zuurstof en voorkomen dode zones in het aquarium.
- Thermometers: met thermometers en andere systemen kun je de omgevingscondities van het aquarium controleren en aanpassen wanneer nodig. Zo weet je zeker dat je een gezond en stabiel aquarium onderhoudt.
Stap 4: Denk goed na over het substraat
Het substraat is het materiaal dat op de bodem van het aquarium ligt. Bij de inrichting aquarium is het belangrijk dat je de juiste ondergrond voor jouw vissen kiest. Het substraat heeft namelijk invloed op verschillende aspecten van het ecosysteem en kan gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van jouw vissen én planten. (Water)planten hebben een stabiele basis nodig om wortels te ontwikkelen en voedingsstoffen op te nemen. Het substraat is als een anker voor de wortels en stimuleert de wortelgroei van de planten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de vissoort die je hebt gekozen. Graven jouw vissen graag in het substraat? Dan is bijvoorbeeld zand ideaal om jouw vissen te helpen hun natuurlijke gedrag te vertonen. Bovendien kunnen vissen die wonen op de bodem het substraat gebruiken om zelf schuilplaatsen en territoria te bouwen.
Natuurlijk is het belangrijk dat jouw inrichting aquarium ook mooi is om naar te kijken. De punten hierboven zijn echter wel belangrijker om jouw vissen (en planten) een extra fijn thuis te geven. Als het substraat ook nog eens overeenkomt met wat jij mooi vindt, is dat natuurlijk helemaal mooi!
Grootstedierenwinkel.nl heeft de bodembedekking die bij jouw aquarium past.
Stap 5: Inrichting aquarium
Nu je alle stappen hebt doorlopen, kun je eindelijk je aquarium inrichten! Je kunt allerlei leuke decoratie aan je aquarium toevoegen, zoals ornamenten, rotsen, hout en speeltjes. De mogelijkheden zijn eindeloos! Dat kan ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Houd bij het aquarium inrichten in ieder geval rekening met het volgende:
- Schuilplaatsen: je vissen vinden het fijn om zich te kunnen verschuilen. In schuilplekken voelen ze zich veilig en kunnen ze zich terugtrekken wanneer dat nodig is. Schuilplaatsen kunnen bestaan uit grotten, kunstkoraal en andere ornamenten.
- Imitatie van natuurlijke omgeving: met de inrichting aquarium kun je de natuurlijke omgeving van jouw vissoorten nabootsen. Hierdoor raken ze minder snel gestrest en kunnen ze hun natuurlijke gedrag makkelijker laten zien.
- Echte waterplanten: planten kunnen niet alleen dienen als schuilplaats, maar stimuleren ook de waterkwaliteit en een gezond plantenbestand. Als echte planten echt geen optie zijn, werken nepplanten ook ter verrijking voor je vissen.
- Activiteiten: een interessante inrichting aquarium stimuleert de nieuwsgierigheid van je vissen! Hun natuurlijke gedrag wordt hierdoor bevorderd en leuke objecten moedigen je nieuwe huisdieren aan om te ontdekken en spelen. Je kunt bijvoorbeeld drijfhout of unieke ornamenten toevoegen.
Bekijk al onze aquariumdecoratie voor meer inspiratie voor jouw aquarium inrichten! (link naar)
Aquarium inrichten voor gevorderden
Nu weet je precies hoe je aan de inrichting van jouw aquarium moet beginnen! Ben je geen beginnend aquariumliefhebber, maar ben je juist op zoek naar manieren om jouw onderwaterwereld nog mooier of uitdagender in te richten? Ook dan kun je je hart ophalen bij Grootstedierenwinkel.nl. Kijk gerust door al onze producten voor vissen!