Welk voer moet ik mijn chinchilla geven?

Het verzorgen van een huisdier begint natuurlijk bij de juiste voeding. Het dieet van een chinchilla is zeer vezelrijk en bestaat vooral uit hooi en pellets. Pellets zijn samengestelde brokjes die alle benodigde voedingsstoffen bevatten. We zetten het belangrijkste chinchilla voer voor je op een rij:

  • Rijk aan vezels is dit chinchilla voer uitermate geschikt voor de ‘moeilijke’ darmen van het knaagdier. Het is zeer bevorderlijk voor de spijsvertering en dient altijd beschikbaar te zijn voor jouw chinchilla.
  • Het is een vereiste om pellets te voeren die specifiek voor chinchilla’s gemaakt zijn (en dus niet voor bijvoorbeeld degoes). Hier zitten de benodigde eiwitten, vezels en vitaminen in.
  • Verse groenten en fruit. Chinchilla’s zijn dol op verse stukjes groenten en fruit, maar kunnen deze lekkernijen niet goed aan – zeker niet wanneer de groenten of fruit vochtig zijn. Door het relatief hoge suikergehalte van deze producten, raken de darmen van jouw chinchilla van slag. Gebruik daarom stukjes wortel, selderij, appel of spinazie als beloning of traktatie – en niet in hun reguliere eetpatroon.
  • Net zoals bij hooi moet een chinchilla altijd toegang hebben tot (een fles) schoon en vers drinkwater.

Buiten deze do’s om, hebben we ook een aantal dont’s voor je in petto. Een chinchilla lust veel voer, maar niet al het voer is ook goed voor hem. Zo zijn noten, zaden, suikerhoudende snacks en zuivelproducten ongezond voor het knaagdier.

Spijsverteringsproblemen door ongezond chinchilla voer

Het geven van, voor de chinchilla, ongezond voer, leidt tot gezondheidsproblemen, waaronder een slechte spijsvertering. Een daaropvolgende uitstulpende anus duidt op een verstopping of diarree. Schakel in dat geval zo snel mogelijk een dierenarts in, want dit probleem kan levensgevaarlijk zijn!

Spijsverteringsproblemen hoeven bij chinchilla’s niet uit slecht voer voort te komen. Chinchilla’s zijn stressgevoelige dieren die niet tegen verandering en lawaai kunnen. Deze stress is ook een factor die kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Zorg daarom voor een verblijf op een rustige plek.

Vragen over chinchilla voer?

Heb je nog vragen over het kopen van chinchillavoer? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!