Waarom is een goede hamsterkooi belangrijk?

Een goede hamsterkooi is natuurlijk belangrijk om je hamster gezond en gelukkig te houden. Een kooi met de juiste afmetingen zorgt ervoor dat je hamster tammer, actiever en nieuwsgieriger is. Ook zullen ze minder aan de tralies (en jouw handen) knagen als ze in een grotere kooi zitten. De meeste hamsters in een kooi met de juiste afmetingen zullen niet meer aan de tralies knagen. Denk dus niet dat dit erbij hoort, vaak geeft je hamster hiermee aan dat z’n huisje écht te klein is!

Dwerghamsterkooien

Dwerghamsterkooien zijn kleine huisjes of kooien die speciaal ontworpen zijn voor het houden van dwerghamsters als huisdieren. Meestal zijn ze gemaakt van plastic of metaal en hebben ze een gaasrooster aan de bovenkant om luchtcirculatie te vergemakkelijken.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kooi voldoende ruimte biedt aan de dwerghamster, zodat hij voldoende bewegingsvrijheid heeft. Een goede richtlijn is om een kooi te kiezen die minstens twee keer zo groot is als het lichaam van de hamster wanneer die op zijn rug ligt. Dit betekent dat een kooi van ongeveer 80 centimeter lang, 40 centimeter breed en 40 centimeter hoog geschikt is voor de meeste dwerghamsters.

Hamsterkooi voor twee hamsters

Als je van plan bent om twee hamsters te houden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je een kooi hebt die groot genoeg is om aan de behoeften van beide hamsters te voldoen. Het is ook belangrijk dat de kooi aan de veiligheidseisen voldoet. Dit betekent dat de barsten van gaasroosters niet te ver uit elkaar mogen staan, zodat de hamsters niet kunnen ontsnappen. De kooi moet ook vrij zijn van scherpe randen of hoeken die de hamsters kunnen verwonden. Als je twee hamsters hebt, moet je ervoor zorgen dat ze genoeg ruimte hebben om afzonderlijk van elkaar te rusten en te spelen, dus het is aan te raden om meerdere verborgen nissen en klimmogelijkheden te hebben.

Hamsterkooi kopen

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een hamsterkooi:

  • Grootte: de grootte van een hamsterkooi is belangrijk, want hamsters hebben ruimte nodig om te bewegen en te spelen. Kies daarom voor een kooi die groot genoeg is voor je hamster. Een algemene richtlijn is dat de kooi minstens zo groot moet zijn als een A4-vel (groter is altijd beter).
  • Materiaal: kooien kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, zoals plastic, metaal of hout. Plastic kooien zijn vaak goedkoper, maar ze zijn minder duurzaam dan metalen of houten kooien. Metalen kooien zijn vaak duurder, maar ze zijn wel stevig en gemakkelijk te reinigen. Houten kooien zijn ook stevig, maar ze kunnen moeilijker gereinigd worden en je hamster kan er splinters van krijgen.