Categorie

Merken

1 2 3 9

Formaat hondenmand

Een belangrijk aspect van een hondenmand is het formaat. Je hond moet er natuurlijk wel goed in passen én je moet er thuis voldoende ruimte voor hebben. Voor je een mand bestelt doe je er goed aan om je hond op te meten. Dit doe je vanaf de snuit tot aan de plek waar de staart begint. Kijk daarnaast ook welke houding je hond aanneemt als hij slaapt. Als hij een compacte houding aanneemt hoeft de mand minder groot te zijn dan wanneer hij het liefst languit ligt. Voor een puppy moet de mand niet te groot zijn, zodat hij zich veilig en warm kan voelen. Ze groeien natuurlijk wel snel uit hun mand, dus je kunt de mand ook iets op de groei kopen en opvullen met dekentjes of kussentjes. Is je hond al wat ouder? Houd er dan rekening mee dat je een mand kiest met een lage instap.

Materialen voor hondenmanden

Hondenmanden zijn verkrijgbaar in veel verschillende materialen, zoals:

 • Kunststof
  Kunststof hondenmanden zijn erg praktisch, want ze zijn makkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Dan is het een stuk minder erg als je viervoeter met modderpoten naar binnen komt. Leg voor het comfort van je hond wel een kussen in de mand, bij voorkeur met een wasbare kussenhoes.
 • Pluche
  Hondenmanden van pluche zijn populair, want ze zijn heerlijk zacht en warm en je hond kan er heerlijk in wegkruipen.
 • Hout
  Het grote voordeel van een houten hondenmand is dat hij erg stevig is. Daarnaast staat het goed in de meeste interieurs. Een fijn kussen erin en de vele dutjes kunnen van start gaan.
 • Riet
  Net als hout past riet bij de meeste interieurs, waardoor het een populaire keuze is voor hondenmanden. Maar kauwt uw hond veel op meubels en andere dingen, dan is het goed om voor een steviger materiaal te kiezen, zoals hout of kunststof.

De vulling

De vulling van je hondenmand of het kussen dat erin ligt bepaalt een groot deel van het comfort. De manden kunnen gevuld zijn met diverse materialen, zoals:

 • EPS parels
  Dit materiaal biedt goede ondersteuning, doordat het zich naar het lichaam van je hond vormt door zijn warmte.
 • Polyether vlokken
  Dit volumevaste materiaal maakt het kussen of de mand zeer comfortabel. De levensduur is wel korter dan EPS parels.
 • Fiberfill
  Dit zachte en veerkrachtige materiaal houdt de warmte van je hond goed vast.
 • Memory foam
  Memory foam is geschikt voor jonden met gewrichtsproblemen. Dit materiaal past zich aan aan de vorm en lichaamstemperatuur van je hond. Nadat je hond erop heeft gelegen keert het weer terug in de oorspronkelijke vorm.