Een aantal ideeën voor jouw natuurlijke omgeving 

Een aquarium bevat veel levende organismen. Naast vissoorten zijn dit levende planten die een mooie toevoeging zijn voor het ecosysteem in het aquarium. Er wordt geadviseerd om 1 plant per 10 liter te houden. Natuurlijk mogen het er ook meer zijn. Let op als u levende planten toevoegt dat er meer CO2 de tank in moet om balans te houden. Houd altijd in de gaten hoe het aquarium hierop reageert. De werking van levende planten is afvalstoffen wegnemen en deze gebruiken voor hun groei. Na dit proces geeft de plant weer zuurstof terug aan het aquarium en de bewoners. Er zijn tal van aquariumplanten. Kijk dus goed naar het formaat van jouw aquarium en de plant. 

Hout in het aquarium biedt een schuilplek voor vissen en is een aanhechtingspunt voor planten. Stop het liefst geen willekeurig hout in het aquarium, omdat niet veel houtsoorten hiertegen bestand zijn. Populaire decorstukken zijn drijfhout en mangrovewortels, deze maken de onderwaterwereld mooier en zijn bestand tegen water. Wil je meteen aan de slag, koop dan natuurlijke aquarium decoratie, deze zijn al klaargemaakt voor gebruik.  

Stenen en rotsen zijn perfect om natuurlijke landschappen te creëren. De meest voorkomende stenen in een aquarium zijn lavasteen, leisteen en rivierstenen. Let goed op dat de stenen geen schadelijke mineralen bevatten die de waterkwaliteit kunnen beïnvloeden. Wil je zelf kijken of steen of rots geschikt is, doe dan een test met azijn: als het gaat bruisen, is het beter om geen steen te gebruiken.  

Levensduur van natuurlijke aquarium decoratie 

De levensduur van natuurlijke aquarium decoratie kan verschillen en is belangrijk om rekening mee te houden. In verloop van tijd gaat natuurlijke aquarium decoratie zich ontbinden. Dit klinkt niet goed, maar in de praktijk valt het wel mee, want een voordeel is dat natuurlijke decoraties tijdens het vergaan gaan dienen als voedsel voor zeedieren.  

Voorbereiding en onderhoud 

Ben je van plan om te kiezen voor natuurlijke aquarium decoratie? Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om ze grondig te reinigen. Kook of week hout om tannine en andere ongewenste organismen te verwijderen. Stenen en rotsen moeten worden gekookt en getest met azijn of alle bacteriën zijn verdwenen. Levende organismen zoals planten moeten worden geïnspecteerd op parasieten en ziektes. Door natuurlijke aquarium decoratie zorgvuldig te selecteren kun je een veilige en gezonde omgeving creëren voor je vissen.