Wat voor caviavoer moet ik kopen?

Om jouw cavia een gezond leven te laten lijden, is het belangrijk dat je hem de juiste voeding geeft. Cavia’s hebben één soort voer dat ze vast eten, dit wordt het ‘hoofdvoer’ genoemd. Dit hoofdvoer kun je bij ons kopen, wij bieden verschillende soorten hoofdvoer aan. Naast het hoofdvoer eten Cavia’s veel hooi. Het is belangrijk dat cavia’s altijd onbeperkt hooi tot hun beschikking hebben, dit is goed voor de spijsvertering. Daarbij zijn cavia’s dol op groente en fruit.

Soorten caviavoer (hoofdvoer)

Bij het bestellen van caviavoer kun je kiezen uit drie verschillende soorten voer. Hieronder staan de verschillende soorten voer omschreven.

Geperste korrels

Geperste korrels zijn gemakkelijk te kauwen korrels die veel belangrijke voedingsstoffen voor je cavia bevatten.

Geëxtrudeerde korrels

Bij geëxtrudeerde korrels is het productieproces anders dan bij geperste korrels. Geperste korrels worden koud samengeperst tot één korrel. Geëxtrudeerde korrels worden licht gestoomd en daarna onder druk getransformeerd tot een korrel. Door dit productieproces ontstaat er een smakelijke korrel waarvan de voedingsstoffen goed opneembaar zijn voor de spijsvertering van je cavia. Geëxtrudeerde korrels zijn harder dan geperste korrels, hierdoor wordt een gezond gebit van je cavia ondersteund. Geëxtrudeerde korrels hebben over het algemeen dus meer voordelen dan geperste korrels, maar ze zijn ook duurder.

Gemengd voer

Bij gemengd voer worden korrels gemengd met andere voedingssoorten als noten, zaden, hooi, groenten en gedroogde stukjes fruit. Hierdoor wordt het dieet van je cavia gevarieerder en smakelijker.

Welke groente en fruitsoorten kan ik mijn cavia voeren?

Cavia’s zijn herbivoren (planteneters). Cavia’s vinden bijna alle groente en fruitsoorten lekker. Je kunt je cavia naast het caviavoer gerust groente en fruit voeden. Vermijd groenten als prei, uien, bieslook, bonen, erwten, mais en kool, dit kan te veel gasvorming in de buik veroorzaken. Voorbeelden van groenten die wel goed zijn voor je cavia zijn andijvie, bleekselderij en wortel. Deze groenten zijn voedingsrijk en hard, wat goed is voor de tanden van je cavia.

Geef je cavia niet te veel fruit. In fruit zitten suikers waar je cavia dik van kan worden. Voer je cavia nooit vruchten, bladeren of takken van steenvruchten.

Geef je cavia alleen verse groente en fruit en zorg dat het niet gekookt is. Probeer zo veel mogelijk pitjes te verwijderen, want deze kunnen giftig zijn wanneer je cavia ze in grote hoeveelheden eet. Probeer vooral uit welke groenten en fruitsoorten je cavia lekker vindt en zorg voor afwisseling.

Welke voeding heeft mijn cavia per dag nodig?

Het is belangrijk dat je je cavia sowieso het caviavoer (de korrels) en hooi voert. Hiernaast kun je je cavia nog groente en fruit geven, dit vinden ze erg lekker en het zorgt voor extra vitamines.

Andere caviaproducten

Wil je naast caviavoer andere producten voor je cavia bestellen? Bekijk al onze caviaproducten! Naast producten voor cavia’s hebben wij ook allerlei producten voor andere knaagdieren, zoals voer voor chinchilla’s, hamsterkooien, rattenkooien en knaagdier speeltjes.