De kat als jager in de nacht

Van nature hebben alle huiskatten een uitstekend jachtinstinct, hier worden ze simpelweg mee geboren. Dankzij zijn atletische lichaamsbouw, zijn uitstekende zicht en zijn reukvermogen is je kat een uitstekende jager. Maar jagen katten dan alleen in de nacht op hun prooien, zoals vogeltjes of muizen? Nee! Je hebt het vast wel eens meegemaakt dat je kat met een ‘cadeautje’ binnenkomt overdag. Het is misschien geen prettig cadeautje een dode muis of vogel op de bank, maar je kat straffen heeft geen zin, want hij begrijpt hier niks van en zal het de volgende keer weer doen. Echter, gelukkig voor jou jaagt je kat voornamelijk wanneer jij ligt te slapen.

Waarom zijn katten nachtdieren?

Waarom zijn katten nachtdieren is een vraag die je je mogelijk afvraagt. Het feit dat katten nachtdieren zijn, is te danken aan diverse factoren:

  • Katten komen oorspronkelijk uit het woestijngebied, dit is een gebied waar het overdag gemakkelijk tussen de 40 en 50 graden Celsius kan worden.
  • De prooi van de katten, voornamelijk kleine knaagdieren, gaat ’s avonds op zoek naar hun voedsel. Dit omdat de temperatuur dan een stuk milder is.

Hiermee rekening houdend, is het logisch dat katten overdag voornamelijk slapen en hun energie besparen. Maar wat doen katten dan in de nacht? Katten gaan wanneer de schemering komt of de avond valt, jagen op haar prooien. Wanneer je kat in de paartijd zit, kan je kat ook op zoek gaan naar een eventuele partner in de nacht.

Is het wel verstandig om je kat de hele nacht buiten te laten?

Je kat kan je prima buiten laten gedurende de winterperiode. Dit is dan ook echt niet zielig. Net als vele andere dieren krijgen katten in deze periode ook een dikke ondervacht. Dankzij deze vacht zijn de katten goed geïsoleerd tegen de kou en kunnen zij de temperatuur prima aan. Hoe groter de kat is, hoe makkelijker die tegen de kou kan. Dus heb je thuis een kitten of een oude kat, overweeg hem dan om binnen te laten gedurende de winterperiode. Zorg er ook voor dat je kat gewend is aan de omstandigheden, dus laat een kat gedurende het jaar wennen aan de dalende temperaturen. Of het verstandig is om je kat dus de hele nacht buiten te laten, specifiek in de winterperiode valt dus over te twisten. In de koudere periodes zijn de katten ook actiever, dit om hun lichaamstemperatuur omhoog te krijgen.

De conclusie die getrokken kan worden op de vraag: “Wat doen katten in de nacht”, is dat kat in de nacht voornamelijk op jacht is op zijn prooi en wanneer het de paartijd is je kat eventueel een partner kan gaan zoeken ’s nachts.

Bestel hier jouw kattenluik!