Kippen beschermen tegen vossen

De vos is een van de bekendste dieren die een gevaar vormt voor je kippen. Deze sluwe dieren gaan vooral ’s avonds en ’s nachts op jacht. Zit het hek van je kippenren niet diep genoeg in de grond? Grote kans dat ze zich eronderdoor weten te graven en vervolgens je kippen te grazen nemen. Hebben ze met graven geen succes? Dan wagen ze graag een poging om over het hek heen te komen of door het hek heen te komen. Het is overigens niet alleen belangrijk om je kippen te beschermen tegen vossen, maar ook tegen een aantal andere roofdieren. Denk aan steenmarters, nertsen, hermelijnen en wezels, maar ook roofvogels zoals de havik, de sperwer en de buizerd. Zelfs je schattig spinnende kat kan het voorzien hebben op een lekker kippetje.

Voer Voor Erfdieren

Hoe bescherm ik mijn kippen tegen roofdieren?

Er zijn diverse mogelijkheden om je kippen te beschermen tegen roofdieren. Onderstaand vind je een aantal handige tips.

Gaas

Het gaas speelt een belangrijke rol bij het veilig houden van je kippen. Voorzie je ren bijvoorbeeld van dubbel gaas. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de twee lagen zit. Zo kunnen roofdieren met geen mogelijkheid met hun poten of klauwen bij de kippen komen. Kijk ook goed naar het formaat van de mazen in het gaas. Hier moet de kop van de kippen niet doorheen kunnen. Anders loop je het risico dat ze hun kop door het gaas steken en te grazen worden genomen. Zorg ervoor dat het gaas aan de onderkant stevig in de grond zit, het liefst 20 tot 30 centimeter diep, en dat het 1.80 tot 2 meter hoog is. Om roofvogels te slim af te zijn kun je de bovenkant van de ren ook voorzien van gaas. Een andere optie is om reflecterend materiaal te plaatsen, dit is pijnlijk aan de ogen van de vogels.

Tegels

Om te voorkomen dat roofdieren onder de ren doorgraven kun je tegels om de ren heen plaatsen. Eventueel kun je er ook wat in leggen. Hoe meer tegels er liggen hoe kleiner de kans dat een roofdier zoals een vos een poging waagt om onder het gaas door te graven.

Honden

Heb je een hond? Dan kun je die perfect inzetten op je kippen te beschermen tegen roofdieren. Vaak is het al voldoende als er een hond rondloopt. De aanwezigheid van een hond schrikt de roofdieren af en de hond zal op zijn beurt vaak instinctief reageren als hij merkt dat er indringers aanwezig zijn. Let er wel op dat je hond niet geneigd is om de kippen als prooidier te zijn, want dan werkt het natuurlijk averechts.

Schone ren

Houd de kippenren netjes schoon. De geur van voedsel of uitwerpselen kan roofdieren aantrekken. Maak de ren dus regelmatig schoon, daarmee verklein je de kans dat vossen of steenmarters een kijkje komen nemen.

Er zijn dus meerdere manieren om je kippen te beschermen tegen roofdieren, zoals vossen. Pas ze toe en je hoeft je een stuk minder zorgen te maken of je dieren wel veilig zijn. Een geschikt nieuw kippenhok of onderdelen voor je kippenhok nodig? Die vind je bij de Grootste Dierenwinkel!