Hondennagels knippen, ja of nee?

Zoals we al zeiden is het soms wel nodig om de nagels van jouw hond te knippen. Moet je honden nagels knippen bij elke hond? Nee dat niet. Vaak als een hond drie keer per dag wordt uitgelaten, slijten de hondennagels vanzelf door de harde ondergrond.

Toch kunnen er nagels zijn die de grond minder raken en daardoor minder slijten. Wanneer deze te lang worden, moeten deze geknipt worden. Knip je de te lange hondennagels niet? Dan kan jouw hond zijn of haar poot anders neerzetten en daarmee spier en of gewricht problemen oplopen. Te lange nagels kunnen ook een ingescheurde nagel opleveren. Dat kan erg pijnlijk zijn voor een hond. Kortom, zijn de nagels van jouw hond te lang of merk je dat jouw hond anders gaat lopen? Dan is het antwoord “ja” op de vraag “moet je honden nagels knippen”.

Hondennagels

Wanneer zijn hondennagels te lang?

Maar wanneer zijn de nagels van jouw hond te lang? Als de nagels de grond raken zijn de nagels bij de meeste honden te lang. Als test kun je een velletje papier onder de poot van de hond schuiven. Bij ouderen honden waarvan de poten iets meer doorgezakt zijn, werkt deze test minder goed.

Eerste keer nagels knippen hond

Zijn de nagels van jouw hond te lang? En ga je voor de eerste keer nagels knippen hond? We geven je graag wat tips!

  • Gebruik een nageltang die geschikt is voor het formaat van jouw hond. Voor een kleine hond gebruik je ook een kleine nageltang.
  • Er zit leven in het begin van de nagels van een hond. Belangrijk is om niet in het leven te knippen, dit kan flink pijn doen en gaan bloeden. Bij witte nagels is het roze gedeelte waar leven in zit. Knip de nagel op minimaal 2 mm van het leven af. Bij zwarte nagels kun je niet zien waar het leven zit. Wees hier dus extra voorzichtig mee en knip deze niet te ver af. Wanneer je een beetje druk zet op de nagel in het levende gedeelte, zal jouw hond waarschijnlijk zijn poot terugtrekken.
  • Vind jouw hond het niet fijn als zijn nagels geknopt worden? Dan is het belangrijk om op het tempo van jouw hond de eerste keer nagels te knippen. Begin met een poot vastpakken, daarna de poot bekijken, de poot bewegen, de nagels bekijken en vervolgens de nagels knippen.

Durf je het niet zelf aan? Dan kun je een ook een specialist inschakelen. Een dierenarts of hondentrimmer kan de nagels van jouw hond knippen. Een dierenarts kan jou ook helpen bij het knippen zodat je de volgende keer zelf de nagels van jouw hond kan knippen.