De jaarlijkse, maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse verzorging paard

Bij de verzorging van een paard zijn niet alle aspecten dagelijks nodig. Wij vertellen je welke verzorging nodig is en hoe vaak:

Dagelijkse verzorging paard:

  • Voeren: Een paard moet dagelijks en meermaals in kleine porties gevoerd worden.
  • Water: Naast eten, moet een paard ook drinken. Zorg er daarom voor dat jouw paard altijd toegang heeft tot vers water.
  • Stalhygiëne: Als het paard op stal staat, dan moet de stal dagelijks uitgemest en schoongemaakt worden. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat jouw paard ziek wordt of een infectie oploopt.
  • Sociale interactie: Paarden zijn kuddedieren en hebben dagelijks sociaal contact nodig met andere paarden of mensen.
  • Beweging: Paarden hebben regelmatig beweging nodig. Meestal is dit enkele uren per dag en kan in de vorm van vrij rondlopen in de wei tot longeren of andere activiteiten.
  • Observeren: Verder is het belangrijk om jouw paard dagelijks te controleren op tekenen van ziekte, letsel of andere gedragsveranderingen.

 

Wekelijkse verzorging paard (meerdere keren per week tot wekelijks):

  • Borstelen: Om de vacht van het paard gezond te houden is het belangrijk om deze meerdere keren per week tot dagelijks te borstelen.
  • Weidegang en paddockbeheer: Ook het beheren van de weide en/of paddock is belangrijk. Controleer op overbegrazing, modderige plekken en of het nodig is om omheiningen te repareren. Dit is belangrijk, omdat overbegrazing kan leiden tot een te kort aan voedzaam gras, waardoor het paard niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast kan het paard ook wormen oplopen. Verder kunnen modderige plekken leiden tot letsel. Het is dus erg belangrijk om dit te controleren.

Maandelijks tot jaarlijkse verzorging van een paard:

  • Dierenartsbezoek en veterinair onderzoek bij ziekte of letsel: Een bezoek aan de dierenarts is ongeveer jaarlijks nodig afhankelijk van de behoeften van het paard en de aanbevelingen van de dierenarts.

Hoefverzorging paarden

Iets wat er nog niet benoemd is, is hoefverzorging bij paarden. Hoefverzorging bij paarden is ook essentieel bij de verzorging van een paard. Het is belangrijk voor hun welzijn. Regelmatig bekappen of beslaan door een hoefsmid houdt de hoeven gezond en voorkomt problemen, zoals kreupelheid. Dagelijks controleren en reinigen kan helpen bij het voorkomen van infecties en/of letsel.

Verzorging van een paard en meer…

Je weet nu wat essentieel is bij de verzorging van een paard, maar wil je meer weten over de verzorging van andere huis- of erfdieren? Lees dan al onze andere blogs!

Webshop