Tip I (eventueel over te slaan): parkietkeuze

Heb jij al een parkiet? Dan is stap één wellicht wat overbodig voor jou. Het gaat hier namelijk om het kiezen van de juiste parkiet. Je kunt de ene parkiet namelijk beter leren praten dan de andere. Daarbij gelden een aantal stelregels.

Bij het uitkiezen van een parkiet, hoef je niet zozeer te letten op het geslacht van de vogel. Het draait meer op het individuele karakter. Parkieten die van zichzelf erg stil zijn, zullen minder snel gaan praten dan drukke, aanwezige parkieten. Daarnaast is het makkelijker om een jonge parkiet te leren praten, dan een wat oudere. Dat werkt hetzelfde als bij mensen. Wij kunnen beter een vreemde taal leren als we zeven jaar oud zijn, dan als we dertig jaar oud zijn.

Zoals je misschien weet, onderscheiden we verschillende soorten parkieten. De grasparkiet en de valkparkiet zijn met afstand de meest voorkomende soorten als huisdier in Nederland. Een grasparkiet in meestal de betere prater van de twee. Om een parkiet te leren praten, kun je dus beter voor een grasparkiet kiezen.

Tip II: een band opbouwen

Nog voordat jij je parkiet leert praten, is het belangrijk om een goede band met hem op te bouwen. Deze stap is essentieel. Wanneer een parkiet zich op zijn gemak voelt, zal hij sneller communiceren – en ja, daar hoort ‘praten’ ook bij. Maar hoe bouw je zo’n band op?

Probeer altijd rustig en kalm tegen jouw parkiet te spreken en rustig rondom hem te bewegen. Daarnaast geldt: hoe meer tijd je in de buurt van zijn kooi besteedt, hoe beter. Het draait allemaal om het laten wennen aan jouw aanwezigheid. Benader jouw parkiet langzaam maar zeker ook fysiek. Wanneer hij buiten zijn kooi op je hand gaat zitten, weet je dat je écht een goede band met je parkiet hebt opgebouwd.

Een comfortabele kooi helpt overigens ook bij het op zijn gemak stellen van jouw parkiet. Kijk eens tussen de kooien of inrichtingsaccessoires van Grootstedierenwinkel.nl, om te kijken of jij jouw parkiet kunt helpen zich te ontspannen!

Tip III: je parkiet leren praten

Dan is het nu tijd om jouw parkiet te leren praten. Begin met het aanleren van een enkel woord. Kies een woord dat jouw parkiet al vaker heeft gehoord (zoals zijn naam) of een woord met harde medeklinkers, zoals de t, k, p of b. Een parkiet kan deze letters het best uitspreken. Hij zal het woord ‘topper’ eerder onder de knie hebben dan ‘liefje’.

Breng je gezicht dicht bij jouw parkiet en herhaal op een kalme wijze het gekozen woord een aantal keer. Het is ook goed om het woord af en toe in zinnen te gebruiken, als je in de buurt van de kooi bent. Wees vooral geduldig. Als jouw parkiet zijn snavel tot jouw richt en zijn pupillen verwijdt, dan luistert hij aandachtig naar wat je zegt.

Zoals bij ieder huisdier werkt het om jouw parkiet te belonen, als hij doet wat jij voor ogen hebt. Zegt hij een woord goed na, dan kun je hem wat lekkers geven.

Zodra jouw parkiet enkele woorden onder controle heeft, kun je overgaan tot uitspraken of korte zinnetjes. Bouw het leren praten van je parkiet langzaam op. Vaak helpt het om de kooi van jouw parkiet te plaatsen in een ruimte waar veel mensen spreken. Zo is een plekje in de buurt van de televisie wellicht een goede!

Tot slot kun je handelingen uitvoeren om jouw parkiet op eigen initiatief te laten praten. Leer hem bijvoorbeeld dat een rode portemonnee een rode portemonnee is, door het voorwerp in de lucht te houden en het woord een aantal keer te herhalen. Na verloop van tijd is het mogelijk dat jij alleen nog maar jouw portemonnee in de lucht hoeft te houden, alvorens jouw parkiet ‘rode portemonnee’ zegt. Hoe leuk is dat?

Het welzijn van jouw parkiet staat voorop

Wij kunnen ons goed voorstellen dat het leuk is om jouw valkparkiet of grasparkiet te leren praten. Toch heeft niet iedere parkiet het vermogen of de zin om onze menselijke klanken na te bootsen. Straf hem dan ook nooit als hij weigert te praten of het leren praten stroef verloopt. Forceer niets – het welzijn van jouw vriendje staat altijd voorop!